Welk cijfer geef jij je werk?

17 August 2011

Je kunt beter gewoon aan het werk zijn…
Buiten was het somber en regenachtig. Ik heb de verwarming al aan gehad, het is half augustus. We zijn niet opgeknapt van de zomer om niet te zeggen: we zijn erop afgeknapt. De basisscholen zijn begonnen, het is al weer druk in de winkels, schoolspullen moeten nog snel gekocht, een nieuwe broek of trui.
Er is weer leven in de stad, de studenten zijn teruggekomen voor de Elcid, de auto’s hebben, nog aangeslagen van de reis, hun vaste plek weer ingenomen. En wij? Wij gaan gewoon weer aan het werk, toch?

Als het niet gewoon kan…
Wat dan? Dan kun je je werk eens een cijfer geven. Hoe je dat doet?
Er zijn 2 manieren. De eerste is heel simpel. Vergelijk het met het weer van deze zomer. Welk cijfer geef je dat? Juist, een 4, dacht ik al; lang over nagedachtt? Nee, niet nodig, je wist het meteen. Zo kan het met je werk ook zijn; dan is het óf een 9, hartstikke prima óf een 4, helemaal knudde.
Voor de tweede manier is iets meer tijd nodig, maar veel hoeft het niet te zijn.

  1. Noteer aan het eind van je werkdag wat je gevoel is (tevreden, doodop, opgelucht, je hebt nog zin om door te gaan) Geef een +, een – of een ±
  2. Hoe ga je ’s morgens naar je werk? Met frisse tegenzin, fluitend, met pijn in je buik. Wees eerlijk tegenover jezelf, daar heb je uiteindelijk het meeste aan. Zet weer een +, - of ±.
  3. Wat is voor jou belangrijk in je werk? Afwisseling, zelfstandigheid, een stuk routine, problemen oplossen, humor/lol, fijne collega’s, vaste tijden, invloed hebben, duidelijke taken enz. Als je dat weet, ga dan na of wat jij belangrijk vindt, ook aanwezig is in je werk en beoordeel weer met + (wel aanwezig), - (niet aanwezig) of ± (soms wel, soms niet)
  4. Waar ben je goed in en waar kunnen ze jou maar beter niet voor vragen? Vraag het ook eens aan een vriend of vriendin. Weet je het, ga dan verder. Doe jij in je werk vooral waar je goed in bent? Plaats ook hier +, - o ±.
  5. Wat vind je nu echt fijn om te doen of je er nu geld voor krijgt of niet? Komt wat jij fijn vindt om te doen ook in je werk voor? Geef je oordeel nog een keer in +, - of ±.

Cijfer geven en stappen zetten…
En waar kom je op uit? Heb je veel plusjes gezet of hadden de minnen en de plusminussen de overhand?
Toen ik dit zelf onlangs nog eens deed, kwam ik tot de conclusie dat ik goed zat met wat ik deed, een bevestiging van wat ik al wist. Als zelfstandige eenpitter mis ik echter collega’s. Daar besloot ik iets aan te doen en nu werk ik sinds kort ook vanuit de ‘Nieuwe Energie’ in Leiden, vlakbij mijn eigen werkplek aan de Oude Vest.

Wat ga jij doen met je cijfer? Je komt er niet toe nu alles weer gewoon is. Je hebt het gedaan, maar hoe nu verder? Je vindt het lastig om te benoemen waar je goed in bent of wat je echt belangrijk vindt in je werk. Laat je dan eens helpen door een Sleutelworkshop. Op vrijdagmiddag 30 september 2011 starten ze weer. Nu een aantrekkelijke aanbieding!
Wil je er meer van weten, bel 06-21980017 of stuur me een mail.
logo_1.jpg

Welk cijfer geef jij je werk?

Aanmelden nieuwsbrief

Wil u onze nieuwsbrief ontvangen? Meld u dan hier aan: