Warm of koud, en de toekomst van het restaurant

24 January 2013

Eerst maar eens die ruimte achter het restaurant. Daar zat de dak- en thuislozenopvang van De Zaak. Daar komt de dak- en thuislozenopvang van Stichting de Binnenvest. Wat gaat er precies gebeuren?
“Er komen negen doorstroomkamers voor mensen die op het punt staan om weer een regulier in de maatschappij terug te komen, maar nog wel begeleiding nodig hebben. Dus zij komen hier beperkte tijd wonen. Ook komt er een ruimte voor uitgifte van maaltijden en kunnen cliënten weer overdag terecht in de dagopvang. En behalve de gebruikersruimte voor alcohol, komt er ook een ruimte voor het gebruik van harddrugs. Er zullen geen drugs worden verstrekt.”
“De vergunningen voor de verbouwing zijn verstrekt. Zodra duidelijk is dat de verbouwing geen negatieve gevolgen heeft voor het klimaatsysteem, kan er gestart worden met de werkzaamheden.


Dan het restaurant. Nu nog staan er studenten van het ROC in het restaurant. Maar in een brief is huurders werd gevraagd mee te denken wie het restaurant in de toekomst zou kunnen beheren. Waarom?
Wij zijn op zoek naar een partij die het restaurant en de vergaderzalen wil gaan exploiteren. Nu is de verhuur van de zalen een verantwoordelijke taak van Portaal, maar dat kunnen en willen wij niet blijven zijn.  Omdat de zalen onlosmakelijk zijn verbonden met het restaurant, ligt het voor de hand om beide disciplines met elkaar te combineren.  We zoeken dus iemand die zalen én restaurant op een creatieve, slimme manier kan uitbaten. Dat kan een (horeca)ondernemer zijn van buitenaf, maar ook bijvoorbeeld  Joop Wesseling – de huidige uitbater.

Hoe dan ook, de nieuwe exploitant moet werken vanuit de bestaande situatie. Dat betekent dat er geen horecavergunning op het pand zit, dat de logistieke indelingen is zoals die nu is. Mocht de ondernemer dingen willen veranderen, dan is het aan diegene om hierin het voortouw te nemen. Op dit moment zijn we met vier potentiele partijen in gesprek.”
 

Het klimaat tenslotte. Het is of te warm, of te koud. Er lopen mannetjes in en uit om te meten. Wat hebben zij geconstateerd? En wanneer is het binnenklimaat op orde?
Er zijn nog steeds temperatuurverschillen, maar de extreme verschillen zijn eruit. Het systeem werkt zodanig, dat de warmte grotendeels moet komen van de vloerverwarming en dat de ingeblazen lucht via de luchtzakken de temperatuur constant houdt. In de onderzoeken constateerde men echter al gauw dat  een groot deel van de vloerverwarming niet functioneerde en dat er problemen waren met de zomer/winter inregeling. De onderzoeken op locatie zijn inmiddels grotendeels voltooid en het systeem werkt zoals het moet werken. De grootste uitdaging zit hem nu in het goed inregelen, wat op afstand gedaan wordt.
 

Dat inregelen gaat op het niveau van de individuele Units. En gebruikers moeten weten wat ze wel en niet moeten doen. Er komt een handleiding voor de vloerverwarming. En op afstand wordt dit pand gemonitord en ingeregeld. Dat betekent ook dat gebruikers klachten moeten blijven melden. Alleen dan weet de installateur dat hij moet ingrijpen.
We krijgen er steeds meer grip op, maar zijn er nog niet. Wij streven ernaar dat het systeem de volgende winter naar behoren functioneert.
 

Warm of koud, en de toekomst van het restaurant

Aanmelden nieuwsbrief

Wil u onze nieuwsbrief ontvangen? Meld u dan hier aan: