The Making of …. de Nieuwe Energie zonnecentrale

1 July 2015

anne marieke schwencke 1In 2012 stond een nieuwe huurder * naar het pand te kijken. Ze werkt als zelfstandig onderzoeker in de nieuwe energie. Omhoogkijkend op een zonnige zomerdag trof haar de volgende gedachte: De Nieuwe Energie ligt pal op het zuiden, prachtige historische sheddaken met een perfecte hellingshoek en dan zo’n naam: Nieuwe Energie. Waarom geen zonnecentrale? Nieuwe energie en Nieuwe Energie, lokale energie in Leiden. Leuk idee?

De huurdersvereniging van de Nieuwe Energie en eigenaar Portaal reageerden enthousiast. Ja, nieuwe energie? Leuk idee!Het zojuist opgestarte EnergiekLeiden, Portaal en de enthousiaste nieuwe energie onderzoeker zijn vervolgens aan de slag gegaan.

Bekijk hier prachtige film van Cinemaffia over "the making off"

  • Wat gebruikt dit pand eigenlijk aan stroom?
  • Wat kan zon daaraan bijdragen?
  • Wie gaat die zonnecentrale bouwen en hoe financieren we het?
  • Mag dat eigenlijk wel op een monument?

Veel vragen en een traject waarbij het hele scala aan zon-opties voorbij kwam. Met buurtbewoners financieren in een Postcoderoos? Nee, beter SDE aanvragen en een ‘ontzorger’ laten financieren. RooftopEnergy werd als partner ingeschakeld. Met hun ondersteuning werd een SDE subsidie aangevraagd en verkregen. Met Erfgoed Leiden werd in razend tempo een monumenten-vergunning aangevraagd en verkregen. Voorjaar 2014 was het dak klaar om ingezaaid te worden, zo berichtte het Leidsch Dagblad. De zaken moesten nog wel contractueel worden geregeld en dat kost altijd even tijd. We hadden in die tijd ook het verlies van een van de trekkers van Portaal, Ronald Laman, te betreuren.

Maar eind van 2014 was alles rond. Het licht stond op groen. In juni 2015 begint de bouw, in oktober vieren we de zonnecentrale met een Nieuwe Energiefeest. 

Hier meer info over de zonnecentrale 

Anne Marieke Schwencke (unit 6)

 

The Making of ….  de Nieuwe Energie zonnecentrale

Aanmelden nieuwsbrief

Wil u onze nieuwsbrief ontvangen? Meld u dan hier aan: