RijnGouwelijn (column Jan Dobbe)

31 May 2011

Na een Lange Stilte zou je hem alweer bijna vergeten: de RijnGouwelijn. Maar hij komt eraan hoor, deze tram die zowel op trein- als op tramspoor rijdt. Licht en snel, nooit in de file. Een wonder van techniek. Hij dendert vanaf 2015 door deze stad en moet Leiden en het kustgebied bij Noordwijk ontsluiten voor Gouds publiek. De lijn komt binnen via de Lammenschansweg, hobbelt over de Hooigracht (smal!) en de Langegracht, en verlaat ons via het Centraal Station.
De werkzaamheden staan gepland voor 2014 en 2015. Maar de provincie is er nog niet uit. Op de website van het project lees ik: 'In april 2011 presenteerden de coalitievormende partijen van de provincie Zuid-Holland een Hoofdlijnenakkoord. Hierin kiest het nieuwe bestuur voor een aangepaste aanleg van de RijnGouwelijn. [...] Voor het deel ten oosten van Leiden kiest men voor een verbeterde verbinding via bestaand spoor. Het westelijk deel vanaf Leiden Centraal Station wil men realiseren met een vertrambare busbaan. Wat dit concreet betekent wordt in de komende maanden duidelijk.'
Begrijpt u het nog? Hoofdlijnenakkoord, ja ja. Over hoofdlijnen is nooit iemand het oneens, het gaat juist om details. Het historische pand dat moet wijken, of het plantsoentje dat wordt opgeofferd - dat soort details veroorzaken de ruzies. In elk geval heeft men weer wat maanden om na te denken of het de vertrambare busbaan, of juist de verbusbare trambaan moet zijn.
We zien het wel. Ik heb de Blauwe Tram (1881 - 1961) nog meegemaakt. Als kleuter reed ik er samen met mijn moeder mee van Leidschendam naar Leiden. Een sensatie! Later brachten bussen ons naar de stad en terug – een stuk minder spannend. Bijna alle blauwe trams werden vernietigd. Zeer spijtig. Dat was niet nodig geweest als we toen al een vertrambare busbaan hadden gehad.

Jan Dobbe

jan_dobbe_klein.jpg  jan_dobbe@hotmail.com

Meer columns van Jan Dobbe lezen? Ga dan naar www.jandobbe.nl/creatief-met-tekst/columns 

RijnGouwelijn (column Jan Dobbe)

Aanmelden nieuwsbrief

Wil u onze nieuwsbrief ontvangen? Meld u dan hier aan: