Portaal neemt besluit over toekomst woningen Zeeheldenbuurt

21 February 2011

Na een lange periode van onderzoek en overleg is er nu bekend wat het toekomstscenario is van de 364 vooroorlogse huurwoningen in de Zeeheldenbuurt. De woningen worden voor maximaal 10 jaar onderhouden en zullen dan in fases gesloopt worden om plaats te maken voor nieuwbouw. Er vindt dus geen grootscheepse renovatie plaats. Het besluit over de toekomst van de Portaalwoningen vormt een belangrijk onderdeel van de Gebiedsvisie De Waard die bepaalt in welke richtingen De Waard (het woongebied De Zeeheldenbuurt én het bedrijventerrein de Waard) zich de komende 15 jaar kan ontwikkelen.

De huidige staat van de 363 vooroorlogse huurwoningen van Portaal in de Zeeheldenbuurt (Zijlsingel. De Ruijterstraat, Evertsenstraat, Munnikenstraat, Oosterstraat, van Speijkstraat, Trompstraat en Kortenaestraat) was de aanleiding om onderzoeken te starten naar de toekomst van deze wijk. De onderhoudskosten liepen op, er waren veel klachten van huurders van vocht- en geluidsoverlast, de stookkosten van de woningen zijn hoog en de woningen hebben veelal een verouderde indeling.

Onderzoek
Al in 2009 is Portaal gestart met diverse onderzoeken naar de bouw- en woontechnische staat. Ook is de constructie en de fundering onderzocht en zijn de geluids-, vocht- en isolatieproblemen in kaart gebracht. Er is onderzocht en doorberekend wat de mogelijkheden zijn bij nieuwbouw. Tevens is er (samen met de gemeente) een onderzoek geweest naar de cultuurhistorische waarden van de woningen. Alle onderzoeken zijn besproken met de bewonerscommissie De Zeehelden die de bewoners vertegenwoordigt in het overleg met Portaal.

Besluit
Op grond van de uitkomst van de onderzoeken heeft Portaal een doorrekening gedaan van drie opties t.w. onderhoud van tien jaar en dan sloop/nieuwbouw, renovatie voor behoud van 30 jaar en sloop/nieuwbouw. In het licht van de te ontwikkelen Gebiedsvisie De Waard heeft Portaal besloten om de woningen voor maximaal 10 jaar te behouden en dan over te gaan tot gefaseerde sloop en nieuwbouw. Een deel van de woningen aan de Ruyterstraat wordt verder onderzocht op cultuurhistorische waarde en wordt bekeken of deze behouden kunnen worden. Het besluit van Portaal wordt als geheel meegenomen in de ontwikkeling van De Gebiedsvisie De Waard.
 

Portaal neemt besluit over toekomst woningen Zeeheldenbuurt

Aanmelden nieuwsbrief

Wil u onze nieuwsbrief ontvangen? Meld u dan hier aan: