Portaal levert woningen Meerburgerkade op

3 February 2016

portaal_meerburgstraat.jpgDeze woningen zijn in de plaats gekomen van 68 benedenbovenwoningen. Deze woningen waren gedateerd en technisch in verouderde staat.   De 35 nieuwe woningen zijn inmiddels allemaal opgeleverd en verhuurd.

Van de oorspronkelijke bewoners van de oude woningen zijn er 6 teruggekeerd. De andere bewoners hebben elders in de stad hun stek kunnen vinden. Er zijn tevens 6 bewoners uit de Zeeheldenbuurt, die uit hun woning moesten en die hier nu hun nieuwe woning hebben.

Langdurig traject
Al in 2010 is Portaal gestart met een onderzoek naar de staat van de woningen. De woningen waren klein, hadden een laag energielabel en voldeden niet meer aan de eisen van de tijd. Renoveren, samenvoegen, allerlei scenario’s zijn onderzocht. Ook zijn we toen al met de toenmalige bewoners in gesprek gegaan. Sloop en nieuwbouw bleek uiteindelijk de beste oplossing. Begin 2013 gaf ook de gemeenteraad toestemming om de woningen te slopen en te vervangen door nieuwbouw en konden we starten met het uitplaatsen van de toenmalige bewoners.

Archeologische vondsten

portaal_opgravingen_1.jpgportaal_opgravingen_2.pngAls er gesloopt wordt, is er in deze wijk een verplichting om archeologisch grondonderzoek te doen. Immers, vlakbij ligt de wijk Roomburg (en park Matilo) waar destijds ook veel archeologische vondsten werden gedaan. Tijdens deze onderzoeken kwamen er interessante vondsten tevoorschijn uit de Late Middeleeuwen en Romeinse tijd. Zo vond men resten van een watergang en diverse resten van aardewerk. Een bijzondere vondst was een pelgrimsinsigne met de pauselijke tiara en de sleutels van Petrus.  

Realisatie van de woningen 
De woningen zijn gebouwd door BAM Woningbouw b.v.. De bouw startte in juli 2015. Op de platte daken van de woningen staan zonnepanelen die een significant aandeel leveren in de energievoorziening van de woning.

 

Portaal levert woningen Meerburgerkade op

Aanmelden nieuwsbrief

Wil u onze nieuwsbrief ontvangen? Meld u dan hier aan: