Nieuwe Energie 3de in 12de speelronde Dutch Street Cup

24 May 2012

“Sport is, volgens wethouder Roos van Gelderen (Jeugd, Zorg en Welzijn), een goed middel om de mogelijkheden van mensen te benadrukken. Directeur van stichting De Binnenvest Wim van ’t Veer was dat grondig met haar eens. Sport ziet hij als middel om te activeren. Samen met Roos van Gelderen deed hij op zaterdag 19 mei op de Beestenmarkt de officiële aftrap van de twaalfde speelronde voor de Dutch Street Cup 2012 – de landelijke straatvoetbalcompetitie voor dak- en thuislozen en andere kwetsbare groepen.

Het was druk op de Beestenmarkt. Niet alleen door het aantal deelnemers, maar met name de grote toeloop van publiek die niets van dit sportieve evenement wilde missen. En het is gezellig. Er is muziek, een speaker, er staan kraampjes waar koffie en informatie wordt aangeboden en de veegploeg houdt de Beestenmarkt schoon.

Sporten past
Wethouder Roos van Gelderen en directeur Wim van ’t Veer maakten voor de officiële aftrap duidelijk dat sport van grote betekenis is voor de activering van diegenen die op de een of andere manier in de knel zijn gekomen. “Het is zo belangrijk voor de mensen die hier meedoen”, zei Roos van Gelderen. “Natuurlijk moet opvang goed geregeld zijn. Maar sporten past in de huidige ontwikkelingen om de problematiek rond dak- en thuislozen op een andere manier aan te pakken. Gericht op werken en activering. Het motiveert en tijdens het sporten kom je op een andere manier met elkaar in aanraking.” Volgens de wethouder richt zij zich met die aanpak niet alleen op de dak- en thuislozen maar ook op de rest van Leiden. “Want we weten dat het iedereen in zo’n situatie terecht kan komen. Dat gebeurt gewoon. En degenen die dat overkomt zijn gewone mensen met alle eigenaardigheden die jij en ik hebben. Maar ze hebben ook talenten. Wij willen niet langer alleen de problemen benadrukken, maar vooral ook de mogelijkheden. Sport kan daar een heel goed middel in zijn.”
Wim van ’t Veer is trots op ‘zijn’ team dat op dit moment bovenaan in de competitie staat. “Sport is belangrijk”, zegt hij. “We proberen meer en meer in te zetten op activering van onze cliënten mede door het aanbieden van voetbal, maar ook basketbal en hardlopen.”
Hoewel het plezier van het sporten voorop staat is voor Van ’t Veer vandaag de boodschap heel concreet: “Winnen! Want ik ben er natuurlijk voor dat ze naar Mexico gaan. “

Penalty’s
Na de aftrap volgde de openingswedstrijd tussen Nieuwe Energie en de Gemeenteraad. Een enerverende wedstrijd die mede door de ‘topscorers kwaliteit van Eva” uiteindelijk ten gunste van het gemeenteraadteam werd beslist.
Daarna streden de acht teams in deze twaalfde speelronde om een zo hoog mogelijk competitiestand. De inzet is hoog, want op 17 en 18 augustus zal de finale gespeeld worden op de Dam in Amsterdam. De winnaar zal Nederland in oktober vertegenwoordigen op de Homeless Worldcup in oktober in Mexico.
Hoewel het team van Nieuwe Energie als favoriet begon - ze staan eerste in de competitie - werden ze in de laatste wedstrijd na penalty’s verslagen door SMO Breda en eindigde daardoor op een derde plaats in deze speelronde. Op de competitieladder zakte Nieuwe Energie naar de 2de plaats.

Het voetbalteam van Nieuwe Energie Leiden bestaat uit cliënten van Stichting De Binnenvest, een dienstverlener in de Maatschappelijke Opvang. De deelnemers trainen twee keer per week op de clubaccommodatie van FC Boshuizen onder begeleiding van Stichting De Binnenvest. De Dutch Street Cup in Leiden is mede mogelijk gemaakt door bijdragen van het Oranje Fonds en de Gemeente Leiden.

Nieuwe Energie 3de in 12de speelronde Dutch Street Cup

Aanmelden nieuwsbrief

Wil u onze nieuwsbrief ontvangen? Meld u dan hier aan: