Mercedes (column Jan Dobbe)

4 March 2012

Momenteel lees ik een van de laatste boeken van Maarten 't Hart, 'Verlovingstijd' (2009). In deze roman volgt 't Hart de levensloop van twee boezemvrienden, waarbij de één steevast de vriendinnen van de ander, een sukkel op amoureus gebied, afpakt. Het aardige van de romans van Maarten 't Hart is dat ze zich vaak afspelen in het Leidse, zodat je als Leidenaar bijna letterlijk ziet waar het verhaal zich afspeelt. De vermelding van bekende Leidse plekjes heeft een prettig effect op me, terwijl ik probeer me Maarten en zijn studentikoze liefdesleven op die plekken voor te stellen.
Een andere Bekende Leidenaar is oud-minister Elco Brinkman, bestuurder van Bouwend Nederland en CDA-fractievoorzitter in de Eerste Kamer. Brinkman is een slimme prater, iemand die in interviews op een terloopse manier uitstekend valkuilen weet te omzeilen. Ooit was hij gast bij Pauw & Witteman, waarbij er met de toenmalige hoofdredacteur van Quote werd gesproken over (dure) auto's. Paul Witteman vroeg de tafelgasten wat voor auto zij zelf hadden. De Quote-man reed een Porsche 911, iemand anders een Kia. Dan is Brinkman aan de beurt. We bevinden ons middenin de financiële crisis – dure auto's voor bestuurders liggen gevoelig. Brinkman: 'Ik heb zelf een degelijke Mercedes gekocht en die blijft rijden, dat weet ik zeker!' 'Echte bouwauto hè?', reageert Pauw. 'Ja, een auto die in de bouw terecht veel wordt gebruikt', beaamt Brinkman. Meesterlijk. Hij jokt niet, want hij heeft een Mercedes, maar hij vermeldt er niet bij welk type. "Een degelijke auto voor de bouwwereld", suggereert de bonkige Mercedessen waar taxichauffeurs, aannemers en tuinders in rijden. Het goedkoopste model, diesel, waar je wel 15 jaar mee doet. Degelijk, geen geldverspilling. Maar Brinkman rijdt in een Mercedes CLS, een supersonische bolide van 80 mille, topsnelheid 250 km/uur, witleren bekleding, alles erop en eraan – iets voor de jetset, niet voor de bouw.
Maarten ’t Hart wordt steevast gesignaleerd op een degelijke herenfiets, merk Batavus. Ook niet echt voor de bouw, dat is waar.

Jan Dobbe

jan_dobbe_klein.jpg  jan_dobbe@hotmail.com

Meer columns van Jan Dobbe lezen? Ga dan naar www.jandobbe.nl/creatief-met-tekst/columns


 

Mercedes (column Jan Dobbe)

Aanmelden nieuwsbrief

Wil u onze nieuwsbrief ontvangen? Meld u dan hier aan: