Liefdepoort

25 March 2013

Liefdepoort

Een wandeling door de stad Leiden levert altijd weer verrassingen op. Wandelend door Het Plantsoen, een prachtig parkje aan de overkant van de Zoeterwoudse Singel, kom ik een beeldje tegen: 'Moeder en kind' heet het, uit 1953. Het is van niemand minder dan Jan Wolkers. Niet dat dit ter plekke wordt geduid hoor, ik heb het op moeten zoeken. Volstrekt anoniem staat het daar. Dat verbaast me, alsof we niet trots zijn op werk van zo’n grote kunstenaar.
Verrassend is ook de voortvarende sloop van ongeveer het lelijkste gebouw van Leiden: de Van der Klauwtoren aan de Kaiserstraat. Ik keek even niet, en hup! Weg was het. Het 40 meter hoge gebouw, dat ooit het Biologie-instituut huisvestte, was sinds 2009 niet meer in gebruik. Het stond al eerder op de nominatie om gesloopt te worden, maar door toedoen van enkele enthousiastelingen werd dit tegengehouden op grond van 'monumentenbehoud'. Goddank is dat niet gelukt. Meerdere malen heb ik me afgevraagd hoe de gemeente zo'n spuuglelijk gebouw in vredesnaam op die prominente plek kon gedogen. Maar wijsheid komt met de jaren, en nu is het dus weg.
Opnieuw verrast was ik een paar dagen geleden, toen ik over de Langebrug wandelde (parallel aan de Breestraat) en langs een poortje kwam. 'Gekroonde liefdepoort' stond erboven. O la la, wat een mooie naam voor zo’n steegje! Lieflijk was het wel, maar dat verklaarde die naam nog niet. Naspeuringen leverden nauwelijks meer op dan de suggestie dat hier eeuwen geleden een bordeel was gevestigd, maar goed onderbouwen kan de afzender zijn bewering niet. Weer is er een kunstenaar bij betrokken: een gedenkplaat vertelt dat de beroemde schilder Jan Steen hier van 1626 - 1679 woonde en werkte. Dat is dan kennelijk weer wel genoeg om een vermelding van de gemeente te krijgen. Interessant.

 

 

- Jan Dobbe - 

 

Meer columns lezen? Kijk op  www.jandobbe.nl/creatief-met-tekst/columns Alvast bedankt!

 

Aanmelden nieuwsbrief

Wil u onze nieuwsbrief ontvangen? Meld u dan hier aan: