Goedkeurende accountantsverklaring voor Portaal

3 July 2012

Accountant KPMG heeft een goedkeurende accountantsverklaring afgegeven over de jaarrekening en het jaarverslag 2011 van woningcorporatie Portaal. Met het afgeven van een goedkeurende verklaring onderschrijft KPMG dat de jaarrekening, die zoals gebruikelijk is opgesteld op basis van de veronderstelling van continuïteit, een getrouw beeld geeft van het vermogen en het resultaat over 2011.  

Als gevolg van de problemen bij Vestia is door KPMG nader onderzoek verricht bij alle corporaties waar KPMG als externe accountant optreedt. Dit nader onderzoek spitste zich toe op vijf punten, namelijk projectontwikkeling en grondposities, belastingen, consolidatiekring, de waardering van het vastgoed (de bedrijfswaarde) en de waardering van derivaten.
 
Op de punten projectontwikkeling en grondposities, belastingen, consolidatiekring en bedrijfswaarde bleek, ook uit het nader onderzoek, dat Portaal correct rapporteert en functioneert.
 
KPMG heeft extra aandacht besteed aan de waardering van derivaten in de jaarrekening en de bestaande regelgeving scherper toegepast. Dit heeft geleid tot een aangepaste verwerking van een aantal derivatenposities. Deze aanpassingen hebben gevolgen voor de resultaten van Portaal in 2010 en 2011. De jaarrekening over 2011 laat een negatief resultaat zien van 22,8 miljoen Euro. Dit negatieve resultaat is boekhoudkundig en heeft geen effect op de kaspositie, het investeringsvolume en de financieringsruimte van Portaal. Er zijn wel consequenties voor de solvabiliteit. Die neemt iets af, maar is nog ruim boven de norm die het Centraal Fonds Volkshuisvesting hanteert. Ook de jaarrekening over 2010 is bijgesteld en komt daarmee uit op een positief resultaat van 8,9 miljoen.
 
De andere wijze van verwerking van derivaten zal ook in de toekomst effect hebben op de jaarresultaten. Jaarlijks zullen de positieve- en negatieve waarde schommelingen van derivaten gedeeltelijk tot uitdrukking komen in het resultaat. Dat laat onverlet dat Portaal een uitstekend jaar heeft gedraaid met, ondanks de economische crisis, de oplevering van maar liefst 805 nieuwe huurwoningen en 214 koopwoningen en de verkoop van 576 woningen.
 
Door een combinatie van eigen inspanningen en een stijgende rente is de liquiditeitspositie van Portaal verbeterd. Dit betekent dat Portaal op dit moment voldoende buffer heeft om renteschommelingen op te vangen.
 
Voor de middellange termijn maakt Portaal zich wel zorgen over een aantal ontwikkelingen die impact kunnen hebben op het investeringsvermogen van de corporatiesector. De saneringssteun voor Vestia, de bijdrage aan de huurheffingstoeslag vanaf 2013, het opnieuw uitstellen van de 5% huurverhoging voor hogere inkomens, de stagnerende verkoopmarkt, de BTW verhoging naar 21% en de financiering die duurder wordt. Welke impact dit gaat hebben op Portaal is nu nog niet te zeggen.

Aanmelden nieuwsbrief

Wil u onze nieuwsbrief ontvangen? Meld u dan hier aan: