EST

24 June 2013

Fietsend op weg naar mijn werkstek in bedrijfsverzamelgebouw Nieuwe Energie, zie ik elke maandag de opmars van Geel in onze stad. Met de moeilijk op gang komende zomer (het is 24 juni, ongeveer 12 graden en het regent) zijn het vooral donkergroen en het gebruikelijke vaalgrijs die de boventoon voeren. Dan kun je een beetje vrolijk geel wel gebruiken. Helemaal als je bedenkt dat het gaat om het geel van de onvolprezen meeuwbestendige vuilniszakken.

Hulde aan deze gele vuilniszak en degenen die hem gebruiken! Temidden van de inmiddels gebruikelijke Enorm Smerige Teringzooi (EST) die elke week ontstaat doordat hongerige zeemeeuwen weerloze grijze vuilniszakken openscheuren en er etensresten uit sleuren, ontstaan er Lekkere Schone Plekjes (LSP's) rondom de oprukkende ondoordringbare gele zakken. Zou het dan toch gaan lukken met de campagne 'Pak de gele zak'? Met deze campagne roept de gemeente bewoners van de Leidse Binnenstad op deze (iets duurdere) vuilniszakken te gebruiken totdat er een structurele oplossing is: ondergrondse afvalcontainers. Gezien de enorme kosten die daar weer mee gemoeid zullen zijn, vrees ik dat de betrokken bewoners het wel een jaartje of tien, twintig met de gele zakken zullen moeten doen. Geen probleem lijkt me, tot die tijd kleurt de stad iedere maandag vrolijk geel en groeit het aantal LSP's.

Ondertussen blijft het zaak ons te realiseren dat de meeuwen principieel onschuldig zijn. De dieren gaan achter eten aan, babbelen, huilen en schreeuwen erop los, maar zo heeft God ze geschapen en dat is nou eenmaal wat ze doen. De mate waarin de stad wordt geplaagd door EST's is en blijft een mensending. Dus neem je verantwoordelijkheid als mens en pleur niet alles zomaar op straat. Bescherm je afval bovendien, het is niet anders. Met zo'n vrolijke gele zak is het een fluitje van een cent.

 

 

- Jan Dobbe - 

Meer columns lezen? Kijk op  www.jandobbe.nl/creatief-met-tekst/columns.

Aanmelden nieuwsbrief

Wil u onze nieuwsbrief ontvangen? Meld u dan hier aan: