De tweets van astro_andré

24 January 2013

Maria doet voor ESA al zeven jaar bijna live verslag van de bemande ruimtevluchten. En met de Nederlandse André Kuipers in het bemande ruimtestation ISS was 2012 extra bijzonder. “Vooral omdat André zijn ervaringen graag wilde delen”, vertelt Maria.
Ze volgde de ruimtereis op de voet. Voor ESA maakte ze een blog en verzorgde ze de tweets. “Via Nasa-tv kan je de  missie online volgen. Ik heb heel wat uurtjes naar het computerscherm gekeken. Gelukkig kon ik aan de weekplanning komen, zodat ik wist op welke momenten ik actie kon verwachten.”
En ze stuurde ook de tweets van @astro_andre door. “Het was voor André heel onhandig om zelf te twitteren. Voor elk bericht moest hij inloggen op de computer in Houston. Daar hebben we een praktische oplossing voor bedacht. Vier keer per dag was er een e-mailsynch: informatieuitwisseling tussen het ruimtestation en Houston. Daarin zaten ook de tweets van André. Dan zat ik paraat om ze door te sturen aan zijn volgers. Ja, dat betekent dat ik rare werktijden had. Ik heb wel eens midden in de nacht zitten wachten op een berichtje, als ik wist dat er iets bijzonders was gebeurd. Ook stuurde ik André de reacties op zijn tweets naar boven. Soms met duizenden tegelijk. André had weinig tijd om ze te lezen, maar zo kreeg hij wel een indruk wat zijn reis losmaakte.”
Samen met ESA organiseerde EJR-Quartz ook een tweetup voor de volgers van André Kuipers. Twitteraars konden zich opgeven voor een VIP-dag op Estec. “Tijdens die dag was er videocontact met André.  Toen zag ik dat er heel wat diehards de ruimtereis van seconde tot seconde hebben gevolgd.”
Of Maria klaar is met die bemande ruimtevluchten? “O nee, in mei gaat er een Italiaan naar het ruimtestation. Dan zit ik weer paraat. Maar zo bijzonder als met die Nederlander daarboven zal het voor mij niet meer zijn.”
 

De tweets van astro_andré

Aanmelden nieuwsbrief

Wil u onze nieuwsbrief ontvangen? Meld u dan hier aan: